Hívás most!

Gyökérkezelés és gyökértömés

Ha a fogszuvasodás olyan nagy mértékű, hogy megközelíti vagy eléri a fogban lévő ereket, idegeket tartalmazó kamrát, akkor fogbél gyulladás alakulhat ki. Ez fájdalommal jár, amely ha nem szüntethető meg egyszerű fogkorona töméssel, akkor a fogat ki kell húzni (ezt végső esetben), vagy gyökérkezelést és gyökértömést kell alkalmazni.
Gyökérkezelésre lehet szükség akkor is, ha a fogban lévő nagy kiterjedésű tömés vagy fogszuvasodás miatt a fog elhal. Ilyenkor a fog vérkeringése megszűnik, a vér már nem tudja elszállítani a baktériumokat a fogból, amik ennek következtében elszaporodnak a fogágyban valamint a fogat körülvevő csontban, és gyulladást okozhatnak. Az ilyen gyulladásos gócos fogak lehetnek az okozói illetve fenntartói egyéb gyulladásos betegségeknek is, mint például bőrkiütés, hajhullás, szemészeti, urológiai, ízületi gyulladások, esetleg szívizomgyulladás. A fogbél fertőződhet még nagyfokú ínysorvadás esetén is, amikor nem fedi elegendő csont a fogakat a fogágyban, vagy ha sérül, letörik a fog.

A fogbél gyulladásának tünetei a következők lehetnek:

– édesség fogyasztásakor, valamint hidegre fellépő heves fájdalom, ami az inger megszűnése után elmúlik
– tompa fájdalom, amely vízszintes helyzetben (éjszaka ) fokozódik, esetleg elviselhetetlen lesz
– erős lüktető fog környéki fájdalom, feszítő érzés
– ráharapási érzékenység

Az elhalt fog tünetei lehetnek:

– a fog nem érzékeli a hideget, esetleg melegre érzékenyebb lehet
– a fog ráharapásra, kopogtatásra érzékeny
– megváltozhat a fog színe (szürkébb lesz)
– súlyos esetben fájdalom ill. arcduzzanat

A gyökérkezelést megelőző vizsgálat és a gyökértömés

A beavatkozást megelőzően részletes fogorvosi vizsgálat szükséges, valamint egy röntgenfelvétel a beteg fogról, és annak környezetéről. Ha a gyökércsúcs körüli csontállományban gyulladásos állapot áll fenn, akkor a folyamat korrekt gyökértöméssel megszüntethető ill. gyógyítható, de ezt körülbelül fél év múlva ismételt röntgen-felvétellel kell ellenőrizni. Bármilyen okból végezzük a gyökérkezelést, az eljárás minden esetben hasonló. A helyi érzéstelenítést követően, fúróval eltávolításra kerülnek a felesleges, szuvas részek, majd a gyökércsatornákat steril tűkkel feltárjuk, tágítjuk, eltávolítva a bennük futó ereket és idegeket, közben fertőtlenítő szerrel átöblítjük, csökkentve ezzel a baktériumok számát. További röntgenfelvételek segítségével kerül megállapításra, hogy a gyökércsatornában lévő tű mikor éri el a gyökércsatorna végét. Az összes csatorna feltárása után az átöblítés és a kiszárítás következik. Ha a fog elhalt, vagy a csatornák nem száríthatók ki teljesen (pl. gyulladásos váladékozás miatt), akkor ideiglenesen gyógyszeres gyökértömést alkalmazunk pár hétre a gyulladás enyhítésére és a baktériumok számának csökkentésére. Amikor a csatornák teljesen kiszáríthatóak, sor kerülhet a végleges gyökértömésre. A gyökércsatornák tömésekor a cél, hogy hermetikusan lezárjuk a csatornákat, amihez a legkorszerűbb tömőanyagok állnak rendelkezésre. Az esetek túlnyomó részében egy ülésben el tudjuk végezni a fent említett beavatkozásokat.
Gyökértömést követően a fogak, néhány napig érzékenyek lehetnek a ráharapásra. Mivel a gyökérkezelt fogakban teljesen megszűnik a vérkeringés, ezért kiszáradhatnak, és törékennyé válhatnak.

A gyökértömés ára a fogakban elhelyezkedő csatornák számától függ.

Fogászati szolgáltatásaink:

KÖVESSEN BENNÜNKET a Facebook közösségi oldalon is!